Örtmedicin och helhetsterapi

 

 

 

Råd till dig som blir drabbad av syndabockstänkande

(texten lånad från http://vuxnabarn.nu)

Ta inte på dig skulden och anta inte automatiskt att du gjort något fel, eller att du förtjänar denna behandling. Försök att basera din åsikt om dig själv på dina faktiska meriter – på dina egna faktiska styrkor och svagheter – inte på andra människors känslor om dig.

Om någon behandlar dig illa och riktar orättvisa anklagelser mot dig, avsluta konversationen och lämna rummet där konversationen ägt rum. Om möjligt, lämna huset. Kontakta polisen eller andra myndigheter om någon hotar dig, mobbar dig eller gör dig illa fysiskt.

Försök att bestämt visa att du anser att det är fel att utse någon till syndabock. Flyt inte med och håll tyst bara för att du inte vill eller inte vågar ”röra om i grytan”. Ta även avstånd från att andra blir behandlade som syndabockar. Delta inte i sådan behandling av andra. Låtsas inte som att du inte ser när någon annan blir drabbad. Säg ifrån när du ser orättvisor och säg ifrån en gång. Upprepa dig inte och se till att inte hamna i någon argumentation om saken. Om det är du som blir favoriserad, tacka artigt nej till särbehandlingen och inbjud den som blivit utesluten eller negativt särbehandlad att få vara med på lika villkor.

Försök undvika att bli arbetsnarkoman för att bevisa ditt värde. Arbeta inte ihjäl dig för att bevisa att du förtjänar kärlek. Verklig kärlek är en gåva, inget man förtjänar.

Hys inte omedelbart förtroende för alla och envar som erbjuder dig bekräftelse. Spara ditt förtroende tills du möter människor som behandlar dig väl och inte har någon dold agenda med den bekräftelse de kommer med. Sök stöd hos människor som uppmuntrar dig till att vara ditt bästa jag.

Slösa inte din tid och energi med att försöka förändra vad en annan person tycker om dig. Du har ändå nästan ingen makt eller kontroll över en annan persons tankar, ord och handlingar.

Hämnas inte. Ge inte igen på den eller dem som gjort dig till syndabock. Försök istället att göra dig fri från dem.