Örtmedicin och helhetsterapi

 

Violsirap

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ 

5 dl (ca 80g) vilda violer (styvmorsvioler, luktvioler och/eller skogsvioler)
2 dl vatten
4 dl råsocker
En gnutta citronjuice

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ 

Lägg violerna i en kastrull och häll över kokhett vatten. Låt det stå i rumstemperatur i 12-24 timmar och sjud sedan försiktigt upp allt. Sila av vätskan, släng violerna och häll tillbaka vätskan och sockret i kastrullen. Sjud försiktigt tills sockret löst sig. Om lagen drar för mycket åt grönt eller blått kan du ha i ytterst lite citonjuice i taget tills du är nöjd med färgen.

Violsirapen kan också kokas ihop för att bli tjockare, eller för att användas till spunnet socker och andra sockerdekorationer.